Wat is hooggevoelig?

Een hooggevoelige persoon (HSP Hoog Sensitief Persoon) wordt geboren met een hoge gevoeligheid. Je krijgt het gewoon bij je geboorte mee. De kunst is echter om ermee te leren omgaan zodat je een prettig leven kunt leiden zonder dat je last hebt van invloeden van buitenaf.

Je hebt een linker- en rechterhersenhelft die met elkaar samenwerken (ook het onderbewustzijn en het bewustzijn).

De linker hersenhelft staat voor het analytisch denken, taal, rekenen en ook dat je goed verbanden kan leggen. De rechter hersenhelft is voor creativiteit, sporten, kunst en intuïtieve vaardigheden. Wil je meer weten over de hersenen en het brein? Kijk op www.hersenstichting.nl.

 

Hooggevoelige kinderen en volwassen verwerken de prikkels die van buitenaf komen anders dan de niet-gevoelige mensen. Diepe prikkels komen tegelijk binnen bij het brein. De hooggevoelige mens legt dan snel verbanden, plakt snel de dingen aan elkaar waardoor het hoofd zegt: “Stop, ik loop over”. (Denk aan een vergiet of fluitketel.)

Ze reageren dus extra op de prikkels. Een prikkel kan een hard geluid zijn dat je hoort. Je vind dat geluid dan extreem irritant, terwijl een niet-hooggevoelige persoon denkt: ‘het valt wel mee die herrie’.

Je kunt ook reageren op geuren (parfum of etensluchten) of lichtflitsen (tv-beelden, onweer en bliksem, discolampen of neon licht). Deze gebeurtenissen voelen voor de hooggevoelige persoon als nare gebeurtenissen in hun leven in een overtreffende trap. Ze vinden het hinderlijk en weten niet goed ermee om te gaan. Deze prikkels zorgen voor onbalans. In het hoofd en in het lichaam. Daarbij voelt de hooggevoelige zich ook niet begrepen door de buitenwereld. Het kan zelfs zo erg worden dat ze zich afsluiten voor de medemens en in een isolement raken of neerslachtig worden.

Mijn taak is om juist aan de hooggevoelige te leren om duidelijk onderscheid te maken. Hoe ga je om met dit gevoel en de prikkels en wat is nu echt van mij en wat is nu van een ander?