Ik merk het steeds meer om mij heen.
De wereld om ons heen wordt steeds drukker.

Het internet met het sociale media.  Tegenwoordig gebeurt er gewoon veel online.  (denk aan trainingen/cursussen volgen, Netflix, Videoland series volgen,  boeken bestellen en lezen online, je boodschappen bestellen online).

Kinderen groeien op met ouders  /opvoeders die beiden werken. (fulltime of parttime). Dat is geen oordeel van goed of fout. Dit is het leven van nu. Dit is het heden.Op school wordt er in een vlot tempo les gegeven.  De kinderen hebben taken/werkjes te  maken. En  daarna is er een  naschoolse opvang of sporten of spelen.

Echter:

Hoog Gevoeligheid heeft  altijd bestaan, maar nu in deze moderne tijd hebben wij er een naam voor gegeven.

Een hoog gevoelig persoon (HSP Hoog sensitief persoon) wordt geboren met een hoge gevoeligheid. Je krijgt het gewoon bij je geboorte mee. De kunst is echter om er mee te leren omgaan zodat je een prettig leven kan leiden zonder dat je er last van hebt van invloeden van buitenaf.

Je hersenen in je hoofd hebben een functie, die functie wil samenwerken . Net zoals je onderbewuste wilt samenwerken met je bewustzijn.Je linker hersenhelft staat voor het analytisch denken, taal en rekenen en ook dat je goed verbanden kan leggen. Je rechter hersenhelft is voor creativiteit , sporten kunst , intuïtieve vaardigheden.

Meer info weten over de hersenen en het brein kijk dan op www.hersenstichting.nl.  (interessant)

Hoog gevoelige minderen en volwassenen verwerken de prikkels die vanaf buitenaf komen anders dan de niet gevoelige mensen.

Diepe prikkels komen tegelijk naar binnen in het brein. De hoog gevoelige mens legt dan snel verbanden , plakken dan snel de dingen aan elkaar waardoor het hoofd zegt: “stop, ik loop over””. (denk even aan  bijvoorbeeld aan een vergiet die lekt uit…   of aan een fluitketel die stoom verdampt doordat de temperatuur  te hoog is) 

Men reageert dus op de prikkels. Een prikkel kan een hard geluid zijn die je bijvoorbeeld hoort , je vindt dat geluid dan extreem irritant, terwijl een niet gevoelige denkt: nu het valt wel mee die herrie.

Je kan ook reageren op geuren (parfum of etensluchten)of licht flitsen (tv beelden, onweer en bliksem, disco lampen, neon licht).

Deze prikkels voelt voor de hoog gevoelige persoon als nare gebeurtenissen in hun leven in een overtreffende trap , en men vindt het hinderlijk en men weet er niet goed mee om te gaan. Deze prikkels zorgen voor onbalans. In het hoofd en in het lichaam. Daarbij voelt de hoog gevoelige zich ook niet begrepen door de buitenwereld. Het kan zelfs zo erg worden dat men zich afsluit voor de medemens en in een isolement raakt of  men wordt neerslachtig.

Het is belangrijk om te weten dat je er over praat.

Probeer je te uiten bij mensen waar jij je veilig en vertrouwd bij voelt.

Hieronder volgen er een paar kenmerken over hoog gevoelig zijn.

Misschien herken jij je zelf in:

Kenmerken van een Hoog gevoelig Persoon.

 • Je voelt je anders dan je vrienden en je familieleden.
 • Je voelt je vaak onbegrepen en dat gevoel is er al sinds je kinderjaren.
 • Vaak is je eigen vader of moeder ook hoog gevoelig. (of je opa ,oma er is dus sprake van een familie lijn of patroon)
 • Als er een label in je shirt, ondergoed, jurk, broek zit , dan knip je het uit. Je vindt het vaak reuze irritant.(ik hoor vaak in mijn praktijk: Petra het kriebelt dan te erg of men krijgt rode vlekken, of de huid wordt droog en schilferig. In de overtreffende trap zegt men: het moet er gewoon uit.)
 • Een hoog gevoelige heeft moeite met het aangeven van grenzen naar zich zelf toe  maar vindt het super lastig om ook de grens aan te geven naar de ander toe. Vaak merk ik dat mijn cliënten oververmoeid zijn. Zij zeggen vaak nee tegen leuke uitjes , de vermoeidheid kan overslaan naar chronisch moe zijn.
 • Een hoog gevoelige zet zich zelf op de laatste plaats en ze voelen dit ook zo. Wat ook mee speelt is dat zij erg veel hinder hebben van emoties, zij worden ermee overspoeld. Het gaat over hun eigen emoties waar men niet goed raad mee weet, en daarbij pikken ze ook heel makkelijk de emoties van anderen op. Zodat ze niet meer weten: wat is nu van mij en wat is nu van de ander.
 • Een hoog gevoelige heeft een enorm groot aanpassingsvermogen.
 • Tevens merk ik op bij  Hoog Gevoelige dat zij hinder of last hebben of problemen ondervinden met werken in een teamverband. Het samenwerken ervaren ze als lastig.
 • Ook vindt men keuzes maken moeilijk.
 • Men ondervindt vaak een gebrek aan eigenwaarde en er ontbreekt de IK vorm.
 • Nee zeggen vindt men niet leuk.
 • Zij handelen veel uit gevoel.
 • Men is stress gevoeliger en gevoeliger voor een burn-out.

Maar er zijn vele Positieve eigenschappen bij een Hoog Gevoelige Persoon.

Namelijk:

 • Ze zijn zeer opmerkzaam.
 • Men is zeer attent en behulpzaam.
 • Vaak zijn Hoog Gevoelige Intelligent. (maar soms met testen komt dat er niet uit, i.v.m. verwarring, stress om de test te doen )
 • Ze voelen haarfijn de behoeften van anderen aan.
 • Ook hebben Hoog Gevoelige een rijke fantasie en belevingswereld.
 • Als eer gevaar dreigt beschikken zij over een snelle alertheid.
 • Men is vaak zeer creatief.(muzikaal, schilderkunsten en schrijven mooie gedichten of verhalen of teksten)
 • Wat ook mooi is dat er en hoge dosis empathie aanwezig is.
 • Het zijn mensen met een diepgang. Als er een interessant onderwerp is wilt men er een goed gesprek over hebben.
 • Deze mensen zetten zich vaak in voor het welzijn van de mens.
 • Streven naar rechtvaardigheid.
 • Hun intuïtieve eigenschappen zijn goed.
 • Hebben respect voor dieren, de natuur , alles wat groeit en bloeit en houden van gezonde maaltijden
 • Streven naar gelijkwaardigheid. Iedereen is uniek van zichzelf zegt men dan.
 • In een gezin zijn zij vaak de regelaars. Ze weten wat ze moeten doen.

Dus al met al de kenmerken van een HSP (hoog gevoelig persoon) kan de bekwame kwaliteiten belemmeren door een tijdelijke onbalans. Ik hoor dan wel eens tijdens een coaching sessie: Petra het is net of mijn benen of voeten niet goed op de grond staan. Mijn hoofd is er wel maar mijn lijf is op vakantie , ik ben zo moe.

Wat kan ik doen als coach?

Ik zorg eerst dat men zich vertrouwt voelt met mij Petra.

Daarna ga ik hen leren voelen en zien Hoe ga je nu om met jezelf? Want deze uitputtende externe factoren kunnen behoorlijk voor lichamelijk en geestelijk problemen zorgen.

Ik leg hun uit en leer hen:

Het is net of jouw huis onbewoond is, alsof er al die jaren zoveel troep of rommel opgeslagen ligt. Het is momenteel eens stoffige boel, er is niet gedweild en gezogen en al  die rommel dat daar in die kamers ligt is niet van jou maar afkomstig maar is grotendeels van anderen (mensen) afkomstig. Het is net of er in die kamers al die tijd : de deuren open hebben gestaan: Kom maar lekker naar binnen, ik weet alleen niet hoe ik op moet ruimen. Ik weet ook niet hoe ik de deuren van de kamers moet sluiten. Vandaar dus dat al die troep en stof in die kamers blijft liggen.

Ik, Petra wil je leren je deuren te sluiten:

Wat van jou is ,is van jou. Maar wat van die ander is mag gewoon bij die ander blijven want het hoort NIET bij jou. Zo wordt jouw huis geen onbewoond huis meer maar gewoon een bewoond huis.Het wordt een groot stevig huis met schone kamers en jij bent diegene die bepaalt om jou eigen deuren naar je kamers te openen en te sluiten

ZIE JE LICHAAM DUS ALS EEN GROOT STERK FRIS HUIS MET EEN SOLIDE FUNDERING.

En het resultaat is dat de Hoog Gevoelige volwassene of kind zich veel beter gaat voelen in het hoofd (ontspannen) en in het lichaam (fit). En dat geeft uiteindelijk RUST en BALANS. Wil jij echt je zelf omarmen met je Hoog Gevoelig zijn?

Boek een afspraak met mij, dat kan in mijn praktijk of via Skype/Zoom.

In 1 sessie geef ik jou de echte handvatten.. om je zelf te omarmen.

Tot gauw.

Liefs Petra