Tevreden Zijn, Mopperen, en Oordelen: Een Pad naar Innerlijke Rust en Groei

In de wereld van vandaag, waar het druk is met -van alles -zijn wij allemaal wel eens schuldig aan mopperen en oordelen over anderen.Het vergelijken met een ander wil namelijk ook wat vertellen. 

Het lijkt soms echt wel of het onze 2 e natuur is. Maar hoe zou het zijn als je een stap terug zou doen en zou kiezen voor meer tevredenheid en wat meer rust in jezelf?

In deze blog neem ik je mee hoe je deze negatieve patronen kan doorbreken en ik bied een speciale actie voor mijn coaching die je je kan helpen naar jouw eigen zoektocht.

 

De Kracht van Tevredenheid

Tevreden zijn betekent dat je accepteert wat je hebt en waar je bent, zonder voortdurend te verlangen naar meer of anders. Dit betekent niet dat je geen doelen mag hebben of niet mag streven naar verbetering, maar wel dat je vrede hebt met je huidige situatie terwijl je werkt aan je toekomst.

Wat zijn nu de Voordelen van als je tevreden bent?

 1. Minder Stress: Door te waarderen wat je hebt, verminder je gevoelens van stress en ontevredenheid.(je denkt echt dan anders)
 2. Betere Gezondheid: Minder stress leidt tot fysieke voordelen zoals een lagere bloeddruk en een sterker immuunsysteem.Je zit gewoon lekkerder in je eigen vel. Je straalt rust uit.
 3. Sterkere Relaties: Wanneer je tevreden bent, ben je meer geneigd positieve energie uit te stralen, wat je relaties ten goede komt. Mensen om je heen voelen dat ook.

Mopperen: Een negatieve spiraal

Mopperen is vaak een automatische reactie op kleine ergernissen en frustraties. Hoewel het misschien oplucht om je ongenoegen te uiten, versterkt het vaak alleen maar de negatieve gevoelens. Het gemopper kan een dagelijkse gewoonte worden.

Gevolgen van mopperen:

 1. Negatieve Energie: Het creëert een negatieve atmosfeer voor jezelf en de mensen om je heen. De mens pikt jouw negativiteit automatisch op. Men voelt het. Het zit om jouw energieveld (aura) heen.
 2. Verminderde Productiviteit: Je concentreert je op problemen in plaats van op oplossingen. Je denkt er voortdurend aan over van alles. Waarom ruimt hij/zij de koffietafel op het werk niet op.  Of Jemig, gaan ze nu alweer op vakantie? Waar doen ze het van? (is meer afgunst) . Maar ook : mijn collega krijgt altijd alle lof van de leidinggevende en tegen mij zegt ie nooit wat. Of mijn kinderen ruimen nooit hun kamer op, het is altijd een zooi in de keuken en ik moet altijd alles opruimen in huis,
 3. Slechte Relaties: Niemand vindt het leuk om constant negatief gezelschap te hebben, wat kan leiden tot geïsoleerd voelen. Als je constant zit te mopperen jaag je gewoon mensen bij je weg. Ik noem het ook klaagzang. Het is nooit eens goed.

Oordelen over Anderen: Een reflectie van Jezelf

Oordelen over anderen is vaak een manier om onszelf beter te voelen door de fouten van anderen te benadrukken. Het is belangrijk om te erkennen dat oordelen vaak meer zegt over ons eigen ontevredenheid en onzekerheden dan over de persoon die we beoordelen. Ja dit is best een lastig woord. Oordelen… Ongemerkt praat je mee met je collega die zijn of haar ongenoegen uit over een andere collega.

Oordelen gaat heel snel : Wat een rare trui heeft hij of zij aan. Of hij of zij is echt niet zo bijdehand.  Ze moet afvallen, wat een dikzak is ze geworden. O, hij is echt een autist. Of `zij is een borderliner, of hij of zij is een echte ADHD er. (hoe zo Autist, borderliner of Adhd’er: wie ben jij om dat te zeggen?)

Gevolgen van oordelen:

 1. Verlies van Empathie: Door te oordelen, sluit je je af voor begrip en medeleven.  Het neigt dan net of je wat gevoellozer wordt.
 2. Zelfreflectie Verlies: Je mist kansen om naar jezelf te kijken en te groeien. En blijf je in die negatieve spiraal hangen .
 3. Slechte Communicatie: Oordelen kan leiden tot conflicten en misverstanden. Er ontstaat ruzies. Ruzie op de werkvloer , of familie ruzies.

Hoe doorbreek je  dan deze patronen?

 1. Mindfulness:  Met mindfulness leer je te oefenen met je eigen bewustzijn van je gedachten en emoties zonder oordeel.  (genoeg daarover te vinden op You Tube)
 2. Dankbaarheid: Maak dagelijks een lijst van dingen waarvoor je dankbaar bent. Dit doe ik zelf dagelijks. Ik maak elke dag een kort lijstje waar ik dankbaar voor ben.. Maar wat het meest helpt is dat je het doet als je gaat slapen voor de nacht. Het werkt als een trein. Je benoemt ook dat je dankbaar bent voor je eten en je drinken, voor de kleding die je aan hebt, voor het huis waar je in woont.  Kortom voor je het weet ben je in slaap gevallen want de dankbaarheid is oneindig
 3. Zelfreflectie: Neem de tijd om na te denken over je eigen acties en gedachten, en hoe deze je leven beïnvloeden. Vraag je zelf af waarom je het doet. Pak er een pen en papier bij of spreek in je dictafoon die in je mobiel zit,

Speciaal Aanbod: Coaching voor Persoonlijke Groei

Wil je deze negatieve patronen doorbreken en werken aan een tevredener en gelukkiger leven? Ik bied een  1 op 1- exclusieve coaching aanbieding die speciaal is ontworpen om je te helpen innerlijke rust te vinden en je doelen te bereiken.

Wat de Coaching Inhoudt:

 • Individuele Sessies:  In een persoonlijke sessie bied ik je Business Coaching of Life Coaching aan. In beide gevallen “kijk” voel’ weet en hoor wat jouw blinde vlek is.  De vraag die je aan jezelf mag stellen is: wat houdt mij tegen? Waarom lukt het niet om een leuke baan te krijgen? Hoe ga ik om met HSP?  Waarom heb ik angst? En zakelijk: Hoe hou ik balans in werk en mijn privéleven? of Ik wil het anders aanpakken met mijn bedrijf maar weet niet hoe. Waar kan ik heen voor mijn creatieve plannen met mijn werk?
 • Je kan kiezen voor 60 minuten coaching of je kiest voor 4 uur Aan de Slag met je Business of voor 4 uur Aan de Slag met Jezelf .
 • IOPT Opstelling:  Deze opstelling laat je Inzicht krijgen /zien in diepere lagen van je identiteit en patronen. In deze methode staat jouw eigen psyche -jouw identiteit -wie je bent- centraal. Als procesbegeleider ondersteun ik je om met je eigen MIND te praten.  Het is echt een doorbreker deze vorm van therapy.  Je kan er niet om heen, Je ziet jezelf.
 • Actieplan:  Ik werk altijd met een actieplan . Via praktische stappen , strategie en huiswerk opdrachten werk ik met je om je  tevredenheid in je leven te bevorderen.

Neem Actie

Wacht niet langer en maak gebruik van deze unieke kans om met mij Petra te gaan praten/coachen. Het is zo fijn om RUST in je hoofd en RUST in je lijf te hebben, Het is heerlijk als je weet WAT je wilt gaan doen. Het is zo rustgevend als je je bagage opruimt. Er komt een nieuwe energie laag in jouw aura vrij.. Je leeft dan in het NU in het moment…

DUS

Laat je door mij ondersteunen.

via de link hieronder;

👇

Contact

 

Tot Slot

Tevredenheid, minder mopperen en stoppen met oordelen zijn krachtige stappen naar een gelukkiger leven. Met de juiste begeleiding en strategieën kun je deze veranderingen succesvol doorvoeren. Ik hoop open dat je deze inzichten toepast en gebruik gaat maken van mijn  coaching-aanbod om een betekenisvolle transformatie in je leven te realiseren.

Je bent niet op aarde gekomen om alles maar alleen te moeten doen.
Hulp vragen is een teken van kracht,  Om hulp vragen is een manier om echt goed voor jezelf te zorgen.
Want ook jij bent het waard.

_Heb een fijne dag_

Petra
https://petradekruijf.nl/disclaimer/