De Waarde van Hulp Zoeken:

In onze hectische wereld worden we vaak geconfronteerd met uitdagingen, stress en persoonlijke obstakels die we moeilijk alleen kunnen overwinnen.

Het is daarom van groot belang om de WAARDE van hulp zoeken te erkennen en begrijpen waarom het zo cruciaal is voor onze fysieke, emotionele en mentale welzijn.  Ik ontvang altijd vele vragen via mijn mail, of via fb of LinkedIn . En daarom heb ik deze blog voor je geschreven om wat dieper in dit onderwerp te duiken, zodat je misschien voelt of denkt: He -dit herken ik ,ik ga hulp zoeken en ik hoef mij nergens voor te schamen.

  1. Hulp Zoeken Vermindert Isolatie: Wanneer we geconfronteerd worden met problemen,  kan het best gebeuren dat je je volledig af wilt sluiten voor iedereen die te dicht bij je komt. (denk aan partner, familie of vrienden).Het kan zelfs een vorm van geïsoleerd zijn worden. Ik merk dan dat er een vorm van eenzaamheid komt. Die eenzaamheid gaat dan zo vreselijk aan je knagen. Ja je wordt er zelfs ziek van. Lichamelijke en mentale klachten kunnen zomaar ontstaan. Wat helpt is dat je het in ieder geval aan 1 persoon verteld. Vertel dat het niet zo goed met je gaat. Vertel dat je verdriet hebt, Vertel dat je niet meer weet of je neus van voren zit of van opzij. Durf je het niet te zeggen? Schrijf het van je af en laat het 1 iemand lezen.. Het gaat je een gevoel van opluchting geven.
  2. Verlichting van Emotionele Last: Emoties zoals angst, verdriet, en woede kunnen overweldigend zijn als we ze alleen dragen.
  3. Ik hoor dikwijls trauma’s van mijn klanten. Ik weet via mijn heldere gaven dat een trauma- (ik noem het liever een onbegrepen/nare herinnering) echt wat doet met je lichaam en je mentale welzijn. Ik weet als geen ander HOE een trauma voelt. Ook ik heb hele nare ervaringen in mijn eigen leven gehad. Mijn overlevingsstand werd al ingezet in mijn jonge jaren. Het was zelfs zo dat ik echt uit mijn lichaam trad- (dat kan iedereen -al begrijp je er niets van). Ik begreep niet wat er gebeurde, ik bevroor helemaal  en mijn psyche zorgde ervoor dat mijn overlevingsdeel door ging.. Totdat er iets gebeurde toen ik ouder werd. Mijn trauma-nare herinnering – werd geactiveerd en toen waren de rapen gaar. Ik vertrouwde niemand meer. En iemand had het geduld om mij Wel te helpen. Deze persoon had ook heldere gaven en hij begreep ook dat ik alle shit van therapeuten zag.   (tip voor een coach: ruim je eigen bagage eerst op voordat je anderen mensen gaat coachen 😉)  Dus met andere woorden: Therapie en counseling bied een veilige ruimte waarin je je gevoelens mag en kan uiten.
  4. Persoonlijke Groei en Ontwikkeling:   Als je dus echt de stap neemt om hulp te zoeken zorg er dan voor dat je iemand kiest die bij JOU past.  Er is een scala van mensen die jou kunnen ondersteunen. Huisarts, praktijk ondersteuner, maar ook de coaches die wel of niet via de zorgverzekering werken.  Een coach kan jou helpen met allerlei vaardigheden en helpt  bij het stellen van een doel. Een coach vult niet in, biedt een luisterend oor en heeft maar 1 doel voor ogen namelijk dat jou lichamelijke en geestelijke welzijn op 1 komt te staan. Onthou dat vele coaches, psychologen , therapeuten een scala van opleidingen en trainingen hebben ondergaan om mensen adequaat te willen ondersteunen,
  5. Verbeterde Relaties: Relaties spelen een cruciale rol in ons leven, maar ze kunnen soms uitdagend zijn. Hulp zoeken kan helpen om conflicten op te lossen, communicatieve vaardigheden te verbeteren en de banden met dierbaren te versterken. Wat ik hierbij wil vermelden is dat je ook in mag zien dat sommige mensen gewoon niet meer bij je passen. Dat hoeft niet te betekenen dat je afscheid en een dikke doei moet zeggen. Het kan gewoon soms zo zijn dat de vriendschap is verwaterd.. je bent uit elkaar gegroeid.
  6. Mentale Gezondheid: Onze mentale gezondheid is van onschatbare waarde, en soms is het gewoon zo dat er een depressie is ontstaan of dat je gevoelens hebt van. – Ik kan niet meer,- ik wil dit niet meer. Dat het zo overweldigend is dat je maar 1 uitweg ziet? Bel dan alsjeblieft het nummer 113 . Op dit nummer is er 24 uur per dag HULP.  Deel alsjeblieft je gedachten.  Deze mensen zijn echt voor je en bieden adequaat hulp. HET is NOOIT TE LAAT om hulp te vragen . 
  7. Professionele Ontwikkeling: Op het werk kunnen we stuiten op uitdagingen, zoals stress, conflicten met collega’s of loopbaanvraagstukken.  Blijf er niet te lang mee lopen . Praat met je leidinggevende als er iets je dwars zit. Praat met je leidinggevende als er PEST gedrag heerst op de afdeling. Ook op je werk is er vaak een mogelijkheid om loopbaancoaching te ondergaan, Het levert je echt wat op. Men kijkt ook naar wat bij je past en hoe jij  in elkaar steekt  met je ratio en je gevoel. Hoe leuk is het als je echt iets doet waar je BLIJ van wordt.  Ik. heb dikwijls bij mijn klanten gezien dat er een carrière switch is gekomen..Het zorgt voor tevredenheid en men is dankbaar.
  8. Zelfcompassie:  Toch merk ik dat de mens vaak streng is voor zichzelf .Je bent dikwijls  strenger voor jezelf dan je zou moeten zijn. `Het kan best zijn dat er een prestatiedrang eronder ligt. Dat het allemaal perfect moet zijn. Daarom is  Hulp zoeken noodzakelijk het kan je leren om je zelf te gaan waarderen  en om je onrealistische verwachtingen los te laten. Vaak heeft de mens zoveel verwachtingen  van zichzelf. (vaak ontstaan in de jeugd)
  9. Levenskwaliteit:  In alle eerlijkheid? Hulp zoeken draagt bij om je levenskwaliteit te verbeteren.  Het zorgt voor balans, en een meer tevreden gevoel in je eigen leven.

Kortom, de waarde van hulp zoeken kan niet worden overschat. Het is geen teken van zwakte, maar eerder een teken van moed en zelfzorg. Het stelt ons in staat om problemen aan te pakken, te groeien als individuen en meer voldoening te halen uit het leven. Dus, als je jezelf geconfronteerd ziet met uitdagingen, aarzel dan niet om hulp te zoeken. Het kan het begin zijn van een positieve verandering in je leven. Als toegevoegde waarde wil ik je ook vertellen dat `geld nooit een belemmering moet zijn om advies te vragen. ( ik denk altijd met je mee)  Je zorgverzekering dekt veel. Echter de wachtlijsten zijn erg lang in onze huidige maatschappij. Ik heb vele mensen ontvangen  en geholpen die al maanden aan het wachten waren voor regulieren hulp.. OK bij mijn krijg je het niet vergoed.Bij mij zijn er geen wachtlijsten. Na 1 telefoontje weet ik of iets dringends is.. Als het spoed is, gaat dat voor.. bij mijn klanten… iedereen weet dat… en waardeert dat.

Als ik het dan over Waardering heb?

Ik zie geld als Waardering. ` Mijn klanten waarderen het dat ik eerlijk ben, maar ook dat ik zeg waar het op staat.

En het geeft mij veel waarde er voor terug. Ik zie dat mijn klanten een nieuwe levenskwaliteit hebben gekregen.

Ik zie hun blijheid in hun ogen. En dat is zo waardevol.’

`_ heb een mooie dag_

Petra.

ps`;  Je hoeft het NOOIT alleen te doen in je leven: ik ben er zakelijk en ik ben er voor al je levensvragen .